Kohde: Neuvottelutilojen uusi ilme

Maalarien tiimi Loistokkaat saivat projektiksi Loiste oy:n neuvottelutilojen uuden ilmeen luomisen. Neuvottelutiloissa maalattiin seinät ja katot, sekä tiloihin asennettiin valokuvatapetteja. Tiimissä työskenteli 1-2 luokkien maalariopiskelijoita. Valokuvatapettien kuvat ovat kainuulaisen valokuvaajan Sami Keränen kuvaamat ja tulostukset teetettiin paikallisella mainostoimisto M.Kurkisella. Kainuun sanomat tekivät jutun meidän tiimioppimismallista, jonka voit lukea alta.


Kainuun sanomat: 11.02.2020

Teksti ja kuva Marjukka Väisänen

Suomussalmelaisen Sami Keräsen ottama valokuva liimautuu tapettina Loiste-konsernin toimitilan neuvotteluhuoneeseen. Loistava-tiimin eli Titta Lämsän, Eeva Räsäsen ja Konsta Klemetin kädenjälki näkyy jo huoneessa esikäsiteltyinä, maalattuina ja uusittuina seinä- ja kattopintoina. Valokuvatapetointi antaa viimeisen silauksen. Kolmikko opiskelee Kainuun ammattiopiston pintakäsittelyalan perustutkintoa, josta he valmistuvat rakennusmaalareiksi. He ovat toinen uusista pilottiryhmistä, jotka opettelevat työelämälähtöistä tiimityöskentelyä oikeissa asiakaskohteissa. Toinen projektitiimi tekee remonttia hotelli Kajaanissa.

Loistava-tiimin vetäjä on pian valmistuva Tiina Lämsä, joka on ollut mukana remontin suunnittelussa ja huolehtinut muun muassa materiaalihankinnoista. Ammattiopettaja Jukka Savilampi on Loistava-tiimin omaohjaaja. Hänen mukaansa työelämälähtöinen opetusmalli luo jo valmiiksi verkostoa, jota hyödyntää työelämässä tai yksityisyrittäjänä opintojen jälkeen.
– Kun tutustuu ihmisiin yrityksissä, joista materiaalit hankitaan, ei sitä puolta tarvitse aloittaa tyhjästä valmistuttuaan. Kontaktit paikallisiin yrityksiin helpottavat myös työllistymistä.
Savilammen mukaan paikalliset yrittäjät suhtautuvat kaolaisten asiakastöihin ymmärtäväisesti.
– He tietävät, ettemme ole kilpailijoita. Opiskelijatyöt ovat pitempiaikaisia kohteita, ja työskentely niissä tuottaa heille parempia ammattilaisia. Se on yhteinen hyöty.

Opiskelumalli on Tiina Lämsän mieleen. Eteen tulee erilaisia tehtäviä ja tilaustöissä pääsee näkemään kokonaisuuden. – On aivan eri asia kerätä oppia oikeassa kohteessa kuin koulun harjoitusseinällä, sillä jokaisessa remontissa on omat ongelmansa ja erikoispiirteensä huomauttaa opettaja, tiimivalmentaja Paula Lackman-Korhonen.
– Oikeat kohteet ovat myös kestävän kehityksen ja luonnon kannalta koettu hyväksi, sillä materiaaleja ja kemikaaleja ei näin kuluteta "turhaan".

Teoria ja harjoitteet käydään läpi koulussa, ja kun opiskelijat alkavat kehittyä, asiakaskohteiden kautta pääsee kartuttamaan lisäoppia ja toteuttamaan erityisiä kiinnostuksen kohteitaan, kuten esimerkiksi laatoitustöitä tai erikoistapetointia.
Tiimimäisen opiskelumallin ideana on, että tiimissä on sekä melkein valmiita että vasta-aloittaneita opiskelijoita. Loistava-tiimissä kokemusta edustavat Titta Lämsä ja Eeva Räsänen, jotka valmistuvat maaliskuun alussa. Konsta Klemetti, 16, aloitti opinnot viime syksynä.
Paitsi että oppi kulkee tiimissä opiskelijalta toiselle, se kulkee myös muille alan opiskelijoille, kun työn vaiheet ja kokemukset jaetaan projektin jälkeen toisille työryhmille.

KAO:n maalarilinjalla on tällä hetkellä noin 25 opiskelijaa. Rakennusmaalariopinnot antavat taidon seinien- ja lattioiden tasoitustöihin, sisä- ja ulkomaalaustöihin sekä seinien tapetointiin ja erilaisten lattiamateriaalien asennukseen.
Peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla opinnot kestävät 3 vuotta, jatkuvan haun kautta opiskeluaika on 2 vuotta ja uuteen ammattiin kouluttautuvalla opinnot vievät 1,5 vuotta. Myös oppisopimuskoulutus on mahdollista.
– Jos innostusta löytyy, järjestämme opiskelijoille mahdollisuuden myös lähteä ulkomaille vaihtoon, kertoo Savilampi.


Etusivun teksti:
Kainuun ammattiopiston maalariopiskelijoista noin 80 prosenttia on naisia. Titta Lämsä ja Eeva Räsänen hakeutuivat maalarioppiin, koska käsillä tekeminen kiinnosti. Lämsä on aiemmalta ammatiltaan kokki ja Räsänen media-assistentti.
– En pitänyt aiemmasta istumatyöstä. Mietin ensin, onko minusta tälle alalle. Rakennusalalla oleva mieheni kannusti, että varmasti on, että maalareista on nyt pula. Ja olen tästä kyllä tykännyt, kertoo Räsänen.
Ammattiopettaja Jukka Savilampi vahvistaa orastavan maalaripulan.
– Meneillään on selkeästi sukupolvenvaihdos, ja meillekin tulee niin paljon kyselyjä asiakastöistä, ettei niihin ehdi vastata. Uusille yrittäjille olisi töitä, ja yrittäjyyteen kannustetaan myös koulussa, sanoo Savilampi. Toiveissa on, että maalariopetusta saataisiin vietyä myös maakuntaan: teoriaa opetettaisiin etäopintoina ja käytäntöä työpajamaisesti.   PL-K

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siivouspäivä maalarin tyyliin😉. Eli pölynsidontaa kohteessa

SE päheempi pirtinpöytä